Jablka a jahody - pěstování a prodej

Vanda
Rosana
Rubín
Šampion
Topaz
Idared
Lipno
Rozela
Bohemia Gold
Šampion Reno
Lucy - testujeme
Fotografie0106.jpg
Rumba
Wendy- v testování
Flair- v testování
20170608_110802.jpg

Proč jíst jablka

Jablka průměrně obsahují ve 100 gramech okolo 2 g vlákniny, 35-65 kilokalorií, 6-12 g 
sacharidů, 0,5 g bílkovin, 0,1 g tuků, minerální látky jako je draslík, vápník, fosfor, železo a 
zinek, vitamíny skupiny B, vitamín E, vitamínu C (3-25 mg), antioxidanty a enzymy. 
Kolik cenných látek konzumací jablka organismu dodáme, závisí také na způsobu úpravy. 
"Pokud jablko oloupeme, zvýšíme jeho stravitelnost a také snášenlivost z hlediska alergie, 
protože hlavní koncentrace alergizujících látek se nachází ve slupkách. Bohužel tím ale 
zároveň snižujeme přínos ochranných látek - antioxidantů a vlákniny, neboť právě ve slupce 
jich je nejvíc. Proto konzumujte jablka i se slupkou!  
Jablka jsou navíc významným zdrojem pektinu, vlákniny, která pomáhá udržovat hladinu 
cukru v krvi a snižovat cholesterol, a vedle vitaminu C obsahují mimo jiné i draslík, který 
snižuje krevní tlak a reguluje činnost nervů a svalů. 
Nízká energetická hodnota a naopak vysoký podíl vlákniny, která vzbuzuje pocit sytosti, činí 
z jablek potravinu, po které lze bez výčitek sáhnout během hubnutí. "Jezte tři jablka denně a 
vynechejte jeden hlavní chod. Uvidíte, za týden budete lehčí až o dvě kila," slibuje leták 
Ovocnářské unie ČR. 
Díky podílu takzvaných fytonutrientů snižuje konzumace jablek riziko srdečního infarktu a 
rakoviny zažívacího traktu, dále zlepšuje funkci dýchacího ústrojí, ale i paměť a koncentraci, 
tvrdí ovocnáři. 
Jablkem proti infarktu i alzheimerovi 
Za pravdu jim dává Jaroslava Kreuzbergová , vedoucí nutriční terapeutka z oddělení klinické 
dietologie Fakultní nemocnice Plzeň: "Jablka mají řadu léčebných účinků. Posilují imunitní 
systém, srdce a krevní oběh, působí proti zácpě, snižují krevní tlak a hladinu krevních tuků a 
cholesterolu, a tak nás chrání proti civilizačním chorobám, ateroskleróze, rakovině, 
Parkinsonově či Alzheimerově chorobě a dalším." 

O tom, že ovoce a zelenina jsou prospěšné pro zdraví, ví i malé dítě. Mrkev pro ostrý 
zrak, citron při nachlazení, banán kvůli "béčku" a švestky 
proti zácpě. Na jablko si většina lidí ani nevzpomene. 
Neprávem. Tento druh ovoce má totiž řadu léčebných 
účinků a navíc je skvělým společníkem při hubnutí. 
Když se řekne "oblíbené ovoce", většině z nás se začnou sbíhat 
sliny na jahody, třešně, hroznové víno, ananas, mango, ... Na obyčejná jablka si vzpomene 
málokdo. A i když v Česku patří mezi nejvíc konzumované ovoce, za poslední tři roky jeho 
spotřeba klesla o deset procent. 
Podle odborníků si jablka zaslouží větší pozornost konzumentů. "Jsou k dispozici v čerstvém 
stavu po celý rok, díky množství odrůd se nám nabízí celá škála chutí a jsou relativně cenově 
dostupná," vypočítává výhody tohoto ovoce Oldřich Faměra z Fakulty agrobiologie, 
potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze. 

Elixír mládí se skrývá v obyčejných jablkách.
 Co všechno dokážou?

O jablkách se říká, že to jsou "kulaté lékárny", a není to žádná nadsázka. Toto ovoce reguluje trávení, bojuje proti infekcím, má detoxikační a regenerační účinky, posiluje imunitu, povzbuzuje náladu, zvyšuje vitalitu, a dokonce i omlazuje. 
 Pokud jsou jablka kvalitní, měli bychom je jíst neloupaná.
Zdravotní a dietetický přínos jablek je výrazný. Energeticky nejsou vydatná, obsahují až osmdesát tři procent vody a spoustu cenných látek.
Zvláštností tohoto ovoce je vedle vysokého obsahu vitaminů také podivuhodná schopnost regulovat chod mnohých tělesných orgánů, především posilují imunitní systém, krevní oběh, srdce, cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi. 
Měli bychom je jíst neloupaná, protože nejbohatším zdrojem je slupka - obsahuje železo, fosfor, draslík, hořčík, vápník, vitamin C, karoten, nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. 
Výrazný podíl draslíku zajišťuje správnou funkci ledvin a činnost svalů. Vysoký obsah fosforu je prospěšný pro děti a duševně pracující dospělé, poněvadž tento prvek působí na mozkové buňky a zlepšuje paměť. Pravidelná konzumace jablek výrazně snižuje tvorbu kyseliny močové, což je výborné při léčbě revmatismu a dny.
Detoxikace organismu
Jablka jsou výtečným dietním pokrmem. Oboustranně regulují stolici, při zácpě projímají, při průjmu staví. Asi jednu třetinu tohoto ovoce tvoří pektin, který v žaludku bobtná a váže na sebe přebytečné tekutiny a toxické látky (například rtuť a olovo) a odvádí je z těla ven.
Stará moudrost radí, že sníst jedno jablko před spaním nám pomůže lépe usínat, a zatímco tělo odpočívá, jablko pohlcuje jedovaté látky. To nejvíce ocení pacienti s kožními neduhy, hemoroidy, jaterními a ledvinovými potížemi, arteriosklerózou, revmatismem a dnou. 
Pektin povzbuzuje činnost střev a pomáhá při pravidelném vyprazdňování. Má-li pektin účinkovat, musí být syrový. Varem se totiž mění na rosol. Soli kyseliny vinné, vinany, v jablku brání tvorbě fermentů a usazování bakterií ve střevech.
Při potížích se zácpou se osvědčil tento postup: 
Během dne sníme 2 jablka a večer okolo 18 hodiny zapijeme 2 lžíce lněného semínka třemi decilitry jablečného moštu. Ráno je úspěch zaručen.
Pryč s průjmem:
Jablka můžeme s úspěchem použít i při průjmových onemocněních. Nejúčinější je tento recept - nastrouháme si 10 jablek, posypeme je skořicí a během dne je pojídáme po lžičkách. Nesmíme zapomenout na kvalitní pitný režim.
Jablka snižují i hladinu cholesterolu.
Jablka obsahují velké množství pektinu. Ten v žaludku váže tuky a cholesterol a pomáhá jejich vylučování. Hladina cholesterolu tak v těle klesá, a tím se snižuje i zatížení organismu a krevní tlak. Vitaminy E, C, A navíc pomáhají ochraňovat srdce a tepny.
Při všech formách revmatismu je zase výborná podzimní jablečná kúra, při níž se po dobu tří týdnů konzumuje kromě běžné stravy jeden kilogram jablek denně. 
U těžších forem této nemoci můžeme kúru prodloužit až na sto dní, což ve finální fázi představuje celkovou konzumaci sta kilogramů jablek. Při léčbě jablečnými produkty se v rámci možností vystříháme užívání chemických léků.
Pravidelné chroupání jablek působí blahodárně i na dásně, čistí a bělí chrup, dokonce odstraňuje zubní plak. To ale neznamená, že bychom měli zahodit zubní kartáček, tak důkladnou očistu tyto plody zase neučiní. Dalším pro organismus velmi regenerujícím prostředkem je jablečný ocet.
Jablečný ocet - elixír mládí 
 Udělejte si jablečný ocet. 
1kg celých neloupaných jablek omyjte, odstraňte pouze stopky. Postrouhejte na hrubém struhadle a zalejte 2l vody. Denně míchejte 10dní. Po desteti dnech přeceďte a nechejte stát ještě 20 dní - pouze denně zamíchat. Ocet potom slijte do lahví. 
 Ocet z jablečné šťávy obsahuje průměrně 5 procent kyselin. Je bohatý na minerální látky - draslík, vápník, fosfor, sodík a většinu stopových prvků. 
Má příznivý vliv na metabolismus živin. Při únavě, vysokém krevním tlaku, obezitě, bolestech kloubů a svalů, srdečních potížích, edémech ledvinového a srdečního původu se doporučuje tento nápoj: Ráno nalačno a večer asi hodinu před spaním si smícháme 3 čajové lžičky pravého jablečného octa (nejlépe v bio kvalitě, pozor na tzv. ochucené octy, které jsou z léčivého a nutričního hlediska úplně bezcenné, často až škodlivé) s jednou čajovou lžičkou kvalitního medu a přidáme 3 dl čisté neperlivé vody. Pijeme pomalu.
Kde všude můžeme jablečný ocet použít?
- Při bolestech v krku je dobré několikrát denně kloktat 2 dl teplé vody s přídavkem 1 lžíce jablečného octa, úspěch zaručen.
- Pravidelné ranní a večerní popíjení 2 dl vody s 2 lžičkami jablečného octa účinně pomáhá při revmatismu a dně.
- Večerní nápoj připravený s 2 dl vody s přídavkem 1 lžičky jablečného octa šetrně povzbudí činnost střev.
- Postižené místo po bodnutí hmyzem je dobré ihned natřít neředěným čistým jablečným octem. Rána se okamžitě vydezinfikuje a přestane svědit.
- Žaludeční potíže se okamžitě zmírní, vypijeme-li 1 dl teplé vody s 1 lžící jablečného octu.
Redukční i očistná kúra
Účinek odtučňovací kúry si zvýšíme tím, že popíjíme nápoj připravený ze 4 dl vody, 2 lžic jablečného octa a 2 lžic pomerančové šťávy. Tak si zaktivizujeme a urychlíme látkovou přeměnu a organismus se navíc ještě zbaví škodlivin.
Naši předkové velmi často používali tzv. jablečnou dietu, kterou léčili poruchy trávení, těžké záněty střev a žaludku. Během první světové války se léčili vojáci s úplavicí právě touto dietou a s úspěchem ji také tehdejší lékaři aplikovali na těžké záněty střev u malých dětí. 
Několikrát do roka bychom si ji měli také dopřát. Spočívá v tom, že 3 až 5 dní konzumujeme pouze 1,5 až 2 kilogramů jablek denně (dle hladu) a vypijeme k tomu 3,5 litru čisté neperlivé vody, nic víc. 
Jestliže používáme kupovaná jablka, odstraníme slupku, protože bude chemicky ošetřená. Nejlepší alternativou jsou domácí jablka či v bio kvalitě. Při této očistě budete mít pocit, jako by vaše zažívací orgány ani neexistovaly. Tímto způsobem tělo zbavíme jedovatých látek a přebytečné vody.
U chorob srdce, ledvin, při otylosti a při vysokém krevním tlaku alternativní medicína doporučuje pravidelně jednou týdně zařadit tzv. jablečný den, při kterém se smí jíst pouze jablka v množství 12 až 15 kusů za den. Zase je nutné dát pozor na chemické ošetření. Lidé trpící při odlehčení stravy potížemi či slabou vůlí, mohou přikusovat kousek kvalitního černého chleba.
Loupání jablek pomáhá zahnat stres, chmury a deprese.
Japonští vědci jsou toho názoru, že lidé ve stresu, psychickém vypětí a s depresemi si mohou výborně pomoci soustředěným loupáním jablek. 
Tato činnost prý stimuluje nejrozvinutější oblast mozku a zvyšuje její prokrvení. Když pak ještě slupky sní, obohatí své tělo o potřebné látky, které také přispějí k psychické pohodě.
Čaj pro klidnou mysl
Potřebujeme: 2 lžíce jablečných křížal, 1 lžičku meduňky, 1 lžičku heřmánku, 3 dl vroucí vody
Postup: Všechny přísady přelijeme 3 dl vroucí vody a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme, křížaly vymačkáme. Čaj si můžeme přisadit medem.
Kvalita ovoce je důležitá
Krásná, naleštěná a dovozová jablka na regálech supermarketů mohou kvůli škodlivým a jedovatým látkám, které obsahují, vyvolávat alergické reakce jako například poruchy trávení, kožní vyrážky, alergie nebo bolestivé puchýřky na rtech a v ústech.
Navíc se tyto potravinové jedy postupně usazují v tkáních, například v játrech. Nejvíce jsou na ně citlivé děti, těhotné a kojící ženy. Kvůli postřikům, které se často používají, by se mělo ovoce důkladně omýt teplou vodou a následně se mu odstranit slupka. 
Vždy bychom ale měli upřednostňovat tuzemské plody a nejlépe od sadařů kteří používají šetrné ošetření. Bez ošetření nelze vypěstovat žádné ovoce! K tomu jen stačí na závěr dodat slova sadaře Pavla Jebáčka: NENÍ DŮLEŽÍTÉ KOLIKRÁT JSOU JABLKA STŘÍKANÁ, ALE ČÍM A KDY!
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one